Man dömd för nätvåldtäkter – dömdes för fler i Hovrätten

2:00 min

Hovrätten gjorde en stängare bedömning än tingsrätten mot den man som gjort sig skyldig till våldtäkt via internet. Mannen hotade flickor att utföra sexuella handlingar i webbkamera.

Brotten har begåtts via internet, där mannen kontaktat flickor via olika chattforum och fått dem, genom hot, att visa sig nakna, eller utföra olika sexuella handlingar framför webbkamera. Enligt polis som jobbar med ärendet är det bland de värsta de sett.

Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer mannen till 10 års fängelse, men är strängare i sin bedömning.

– Den stora skillnaden gentemot tingsrätten är att vi gör en annan bedömning vad som är att jämställa med samlag. När vi har bedömt det här tittar vi på varje enskild händelse för sig. Generellt sätt kan man säga att när det varit penetrering med föremål har det bedömts som våldtäktsbrott de flesta fall, säger Kerstin Elserth, Hovrättsråd.

Liksom i tingsrätten döms mannen för fyra fall av grov våldtäkt mot barn, men antalet rubriceringar av våldtäkt är fler. Från en i tingsrätten till 16 fall i hovrätten. Han döms också för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. 

– Jag är glad naturligtvis och anser att det är rätt och riktigt. Det är så det ska bedömas. Vi måste komma ihåg att det här är extremt allvarliga övergrepp det är frågan om. Det är tveksamt om det alltid ska vara så mycket lindrigare att tvingas förgripa sig på sig själv, jämfört med om en gärningsman skulle göra det, säger åklagaren Emelie Källfelt.

Totalt handlar det om 19 flickor som mannen utsatt för brott, de 16 som har identifierats är alla under 15 år och i de andra fallen gör hovrätten bedömningen att flickorna i alla fall är under 18 år. Ingen av flickorna bor i Sverige.

Mannen, som är dömd för liknande brott tidigare och som avtjänat flera fängelsestraff, har genomgått en mindre sinnesundersökning, enligt den anses han inte ha någon allvarlig psykisk störning. 
 
Mannen har delvis erkänt, men hans advokat Kronje Samuelsson menar att gärningarna inte kan jämställas med våldtäkt ur ett kränkningshänseende.

– Min huvudman har dömts till ansvar för brott på ett sätt varken han eller vi tycker han ska göra. Eftersom Hovrätten gjort en delvis annan bedömning än tingsrätten gjort är det väl önskvärt att Högsta domstolen får pröva det här. Sedan om det kommer ske kan jag inte svara på i dag, jag har inte talat med min huvudman än, säger Kronje Samuelsson.