RECENSION - TEATER

"Episod" - en ny Norén med hjärta och svärta

2:30 min

Det har varit urpremiär för "Episod", en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö Stadsteater. Regissör är Sofia Jupither och den kommer under året turnera i hela Sverige.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Episod"
Plats: Malmö Stadsteater
Regissör: Sofia Jupither
Skådespelare: Cecilia Lindqvist, Åsa Persson, Mitja Sirén, Jonas Sjöqvist, Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö
Scenografi: Erlend Birkeland
Speltid: Kommer att turnera i till Bergen i Norge och i hela Sverige under 2018.

Vi möter tre par på två bostadsvisningar. Ett par är gravida, ett par är mitt i ett hektiskt skede som väl skulle beskrivas som livspusslet, och ett tredje par har drabbats av både arbetslöshet och sjukdom och står nu i begrepp att sälja sin villa - för att de måste. De visar upp sitt hem och sitt liv, allt de har, medan de yngre paren bara tycker att huset är hemskt.

"Episod är ett stycke som både innehåller element av Noréns mer Fosse-inspirerade poetiska pjäser och av den nattsvarta humor, den realism, som han är en mästare på.

Erlend Birkelands scenografi är ett stiliserat husskal i ljust trä - en bur, om man vill för mänsklig längtan och förväntan.

Episod är ett stycke som både innehåller element av Noréns mer Fosse-inspirerade poetiska pjäser och av den nattsvarta humor, den realism, som han är en mästare på. Repliker upprepas, men inte statiskt, utan mer tankfullt, egenartat, som en scenisk korsklippning.

Regissören Sofia Jupither, som jobbat mycket med Noréns texter, har hittat en perfekt ton där det dråpliga stillsamt blir alltmer hjärtskärande. För där är de sex – det är underbara skådespelare - i vardagliga kläder, bara som skuggor ibland - sex vanliga människor som försöker tala med varandra, försöker få den andre att förstå vad de saknar, vad de vill. Och i detta speglas vår tid, såklart, det är ju Norén detta – "Tiden är vårt hem- mannen" och vad kan väl vara mer vår tid än husdrömmar?

Där ryms konsumtion, klass och kärlek kopplat till detta projekt utan slut, att bygga ett bo; en bild. Eller i att inte göra det. "Hon längtar till havet" säger mannen om sin sjuka hustru. Och vi kan bara ana att de nog aldrig kommer att komma dit.