Många frågetecken kring angreppet i Douma – detta hände mest troligt

2:48 min

I samband med flygattackerna mot Syrien i helgen har propagandakriget från alla håll eskalerat. Det finns fortfarande många frågetecken kring både flyganfallen och den påstådda användningen av kemiska stridsmedel som föranledde dem.

En av dem som ställer sig tveksam till att Assadregimen faktiskt låg bakom angreppet med kemiska vapen i Douma är den före detta brittiska ambassadören i Syrien, Peter Ford, som kort efter att angreppet blev känt deltog i en intervju i BBC.

– Kom ihåg upptakten till Irakkriget. Experterna, underrättelsetjänsterna, politikerna, var alla övertygade om att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Men det var helt fel. Det är möjligt att de har fel även nu, och att de endast vill ha en anledning till att angripa Syrien, sa Peter Ford till BBC.

Ryssland och Syrien har sagt ungefär samma sak. Vad som verkligen är sant, är okänt i dagsläget. Det går dock att konstatera följande. När det gäller angreppet med kemiska stridsmedel i Douma för ungefär två veckors sedan var det troligen en av tre saker som hände.

Alternativ ett: Assadregimen utförde ett angrepp med kemiska stridsmedel. Detta är vad USA, Storbritannien, och Frankrike hävdar. Men de har ännu inte offentliggjort några avgörande bevis för detta.

Alternativ två: Assadregimen bombade Douma och råkade träffa ett lager med klor. Klor är en vanlig kemikalie som används vid vattenrening, och det finns lager med klor runt om i Syrien.

Alternativ tre: Det var den jihadistgrupp som kontrollerade det drabbade området i Douma som genomförde eller iscensatte angreppet, just i syfte att skylla händelsen på Assadregimen för att få västmakterna att anfalla.

Vissa hävdar till och med att någon av västs underrättelsetjänster hjälpte jihadisterna att genomföra eller iscensätta angreppet med kemiska vapen, just för att få en anledning att angripa Assadregimen. Men ingen har presenterat några bevis för det heller.

Det råder som sagt en mängd oklarheter, alltmedan anklagelserna haglar från alla olika håll.

Vad som står klart är att tidigare FN-utredningar kommit fram till att både jihadistgrupper och Assadregimen har använt sig av kemiska stridsmedel i Syrien förr.

OPCW, organisationen för förbud av kemiska vapen, har nu skickat utredare till Douma för att ta reda på vad som faktiskt hände där. Men det kan ta flera veckor innan den utredningen är klar.