Friidrottsbasen om övergreppen: "Två har skett i landslagssammanhang"

1:20 min

Friidrottens granskning av sexuella övergrepp är klar.
5 av 192 svarande har utsatts i friidrottssammanhang, två av dem av sina ledare – och två sexuella övergrepp har skett i landslagssammanhang.

– Det är förstås helt oacceptabelt. Vi har haft ett stort problem att få folk att berätta om det när saker har hänt, säger friidrottsförbundets general sekreterare Stefan Olsson. 

Men då lägger du ju ansvaret på de som utsätts? 

– Ja. Men vi måste göra en resa där vi får folk att reagera i tid, så att vi kan agera i tid. Det är en kedja från smått till stort där vi agerar redan vid mindre händelser.

– Vi måste börja med att våga diskutera de här frågorna, i olika träningsmiljöer upp till landslagssammanhang, säger Stefan Olsson.

Efter att löparstjärnan Moa Hjelmer vittnat om att hon våldtagits i samband med Finnkampen 2011 startade Svenska friidrottsförbundet en granskning. Studien är gjord av Linköpings universitet och 406 friidrottare som har varit aktiva i seniorlandslaget under de senaste sex åren har tillfrågats. En av huvudfrågorna var förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp.

I studien framgår att 2,6 procent av de 192 som svarade — alltså fem personer — har blivit utsatta för övergrepp i friidrottssammanhang. Två av personerna har utsatts i landslagssammanhang och tre personer har utsatts "i annan miljö."

Flera åtgärder presenterades av förbundet. Bland annat en visselblåsarfunktion hos Riksidrottsförbundet och en ny alkoholpolicy.