Island kan förbjuda omskärelse av pojkar

2:31 min

Island kan bli det första landet i Europa som förbjuder omskärelse av pojkar, alltså att man tar bort penis förhud. Ett lagförslag har väckt ilska bland religiösa företrädare, både i och utanför Island. Vår korrespondent har träffat överhuvudet för Islands lutheranska statskyrka, som stödjer landets judiska och muslimska minoriteter.

– Ska vi göra några religioner kriminella, frågar Islands biskop Agnes Sigurðardóttir retoriskt.

Hon ifrågasätter om det framöver kommer vara möjligt att leva i det isländska samhället som troende jude eller muslim, religioner där den urgamla traditionen med manlig omskärelse i högsta grad lever kvar.

Just nu bereder Islands parlament, Alltinget, ett lagförslag om att förbjuda omskärelse av pojkar, undantaget det fåtal fall där ingreppet görs av medicinska skäl.

– Manlig omskärelse bör inte vara tillåten förrän barnet har möjlighet att själv fatta det beslutet, säger Ólafur Þór Gunnarsson, en av politikerna bakom lagförslaget.

Undersökningar visar att förslaget har stöd av en majoritet av det isländska folket, däremot har det vållat ovanligt mycket och skarp kritik från religiösa företrädare, även internationellt.

– Om man väljer att se detta som en religiös fråga är det självklart att det orsakar känslosvall. Men som vi ser det handlar det inte om religion, utan om mänskliga rättigheter, säger Ólafur Þór Gunnarsson.

Han anser att omskärelse av små pojkar, att ta bort förhuden på penis, innebär brott mot FN:s barnkonvention. För flickor är omskärelse, eller könsstympning, förbjudet på Island sedan 2005, och nu kan landet alltså bli först i Europa med en liknande lag även för pojkar.

Ett förbud skulle innebära att troende muslimer och judar inte längre är välkomna på Island, säger imamen Ahmad Seddeeq vid det islamiska kulturcentret i Reykjavik.

– Det är en signal om att du är inte välkommen om du inte överger något som hör till din tro.

Fast Ólafur Þór Gunnarsson hävdar att Island visst är tolerant mot olika religioner, så länge man inte skadar människor.

– Människor från alla religioner har inget skäl att frukta att komma hit till Island, vi är ett extremt tolerant samhälle.

Men är ni toleranta även mot människor med traditioner som inte är "isländska"?

– Ja, så länge de inte skadar individer från de traditionerna.