Malmörektor åtalas för sexköp

2:16 min

Två personer åtalats nu i Malmö för trafficking av kvinnor från Nigeria. Flera män åtalas också för att ha köpt sex av kvinnorna och bland dessa finns en person som är rektor för en fristående grundskola i Malmö.

Mannen är en av fyra personer som åtalas för att ha köpt sex av en av de här kvinnorna. Han åtalas för att gett 3 000 kronor till den här kvinnan i utbyte mot sex, pengar som han swishade över. Han erkänner brott.

Enligt åtalet kommer alla kvinnorna från Nigeria.

– En av kvinnorna blev redan 2008 rekryterad för exploatering för sexuella ändamål i Europa under förevändning att hon skulle jobba som frisör. Innan avresan genomgick kvinnan en voodooritual, säger Evelina Olsson, reporter.

Väl framme i Europa fick kvinnan besked att det inte fanns något frisörjobb och att hon nu hade en ekonomisk skuld på 450 000 kronor som hon skulle få arbeta av genom att prostituera sig. 

Enligt åklagaren har voodooritualen använts som psykologisk påtryckning.

– Det är inte ovanligt att kvinnor från Nigeria har denna erfarenhet och det är svårt att hjälpa dem. Det har funnits liknande människohandelsfall i Sverige tidigare, säger Evelina Olsson, reporter.

Vilka bevis har åklagarna i de här fallen?

– Kvinnornas berättelser, kontoutdrag, SMS-konversationer med sexköpare, förhör, kopior av sexannonser från internet, fotografier från lägenheten till styrkande av lägenheten användes för att bedriva prostitutionsverksamhet.