Hon bytte vit makt-musik mot jobb med nyanlända

3:56 min

Anna-Lena Joners Larsson har bytt vit makt-musik mot jobb med nyanlända. I veckan har hon besökt Norrbotten för att berätta sin historia.

I föreläsningar och i boken Nazibruden har Anna-Lena Joners Larsson berättat om tiden inom den svenska högerextrema miljön.

Hon säger att publiken på Sunderby folkhögskola i Luleå var både nyfikna och förfärade inför det hon varit med om.

– Vissa av bilderna är starka med hakkorsfanor och jag berättar hur jag hamnade i den där bubblan. Man vill veta hur jag klarat mig och hur mitt liv ser ut i dag. 

Hennes väg in i den högerextrema miljön gick via musiken. Det började med att hon förälskade sig i en man som visade sig vara en av världens mest kända vit makt-musiker, säger hon. 

– Jag blev kär i honom, på grund av den människa han var. Jag förstod inte riktigt vad det innebar till en början. Det handlar om vårt liv och hur vi åkte på spelningar över hela Europa.  

Hon säger att tiden i den högerextrema rörelsen var som att hon att befinna sig i en bubbla. En avgörande händelse under den perioden var när hon hamnade i konflikt med försäkringskassan rörande en sjukskrivning. 

– Då eskalerade jag och det blev mycket vi och dem-tänk. De kom hit, de fick jobb och rätt till alla bidragen, medan jag som infödd svensk inte ens kunde få hjälp. 

Som föreläsare berättar hon också om vägen till det hon kallar ett normalt liv. För hennes del innebär det bland annat att arbeta med integration och att hjälpa nyanlända tillrätta i Sverige.