Lund

Fortsatt lång kö till utredning av könsidentitet

4:03 min

Trots flera års politiska löften är köerna till könsidentitetsmottagningen i Lund fortfarande långa. Väntetiden är i dag mellan 16 och 18 månader.

– Problemet är att många mår väldigt dåligt under väntetiden. Man har ofta ångestbesvär, depressiva besvär och man kan till och med få självmordstankar. Det är egentligen inte alls acceptabelt att vi har det på det här sättet, säger Attila Fazekas, chefsöverläkare vid vuxenpsykiatrin i Lund som bland annat jobbar på mottagningen.
 
De senaste åren har antalet patienter som söker hjälp för könsdysfori, det vill säga att personens könsidentitet inte stämmer överens med det kön som tilldelats vid födseln, ökat. Mottagningen i Lund tar emot patienter från hela Skåne och angränsande län, och 2016 fick den in 118 remisser. Förra året hade det ökat till 167.

Det verkar som vi kommer få ännu fler remisser i år jämfört med i fjol.

Förra året fick mottagningen en miljon kronor extra att dela med barn- och ungdomspsykiatrins verksamhet. Pengarna användes till att ordinarie personal jobbade extra på lördagar.

I höstas sa regionrådet Anders Åkesson (MP) att hans ambition var att verksamheten skulle få 3–5 miljoner kronor i år, men det blev bara en miljon kronor.

– De här långa väntetiderna är inte rimliga. Vi har under året tillfört en miljon kronor som är permanenta, och min förhoppning är att de ska kunna anställa läkare som kan göra de här utredningarna, säger Anders Åkesson.