Malmö

Skulle "kasta bomber" – kom tillbaka och bad om ursäkt

4:52 min

I december bombhotades judiska församlingen i Malmö av två ungdomar. Nu kan P4 Malmöhus berätta hela historien om vad som hände.

En förmiddag i december bombhotades judiska församlingen i Malmö av två ungdomar. De dök upp vid dörren och sa att de ville prata med judar. När de sedan sprang därifrån sa det att de skulle komma tillbaka och "kasta bomber". 

– Jag såg på nyheterna om något hot i Malmö, men jag reflekterade inte över det. Jag reflekterade över det när mina kollegor på jobbet sa att det här kanske vi vet något om, säger rektorn på en högstadieskola i närheten.* 

En SO-lärare hade sett samma nyhet och kopplat ihop det med att han hört några elever prata om judiska församlingen tidigare på dagen. När de nästa dag började undersöka saken visade det sig att det var två elever på skolan som hotat församlingen. 

Skolan kontaktade polisen och berättade vad de fått veta. Men i den efterföljande diskussionen föddes sedan en idé. 

– Eleverna ville be om ursäkt och stod utanför dörren och sa "vi ska gå till judiska församlingen", säger skolans rektor. 

Rektorn slängde på sig jackan och följde med. De ringde på och fick tillslut kontakt med en kvinna på församlingen och eleverna fick framföra sin ursäkt. 

Moshe David HaCohen är rabbin i judiska församlingen. Han blev glad över att eleverna kom och bad om ursäkt och ser det som ett tecken på att utvecklingen går åt rätt håll i Malmö. 

Men händelsen är också en del av ett större problem med antisemitism i Malmö. 

– Det är en del av en större bild där den judiska minoriteten känner sig hotad, det är en produkt av antisemitisk retorik, säger han. 

Polisen la nyligen ner förundersökningen eftersom eleverna inte är straffmyndiga. Ärendet är överlämnat till socialtjänsten. Nu hoppas både judiska församlingen och skolan att händelsen kan leda till något gott. Det finns planer på att bjuda in rabbinen till skolan för att berätta om judendomen.

Moshe David HaCohen berättar att Malmö har en dåligt rykte i den judiska världen. Men kanske kan den här händelsen bli början på en vändning.

– Om det kan hända i Malmö av alla ställen, då kan det bli en förebild för andra platser, säger han.