Växjö

Ras i antalet sökande till LNU

2:37 min

Antalet sökande till Linnéuniversitetets utbildningar har minskat kraftigt jämfört med förra året.

Det visar siffrorna från sajten antagning.se, sedan ansökningstiden inför hösten 2018 löpt ut. Och trenden känns igen på universitet och högskolor i hela landet – totalt i Sverige minskar ansökningarna med 2 procent.

– Vi ser allvarligt på de negativa siffrorna, säger Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet.

– Vi har redan påbörjat en process med att se över vårt programutbud och dessa siffror understryker vikten av detta arbete. Vi behöver också öka vår kunskap om vilka faktorer som påverkar studenter i deras val av utbildning och lärosäte, fortsätter han.

Något som Peter Aronsson tror kan vara en förklaring till tappet, är att det finns färre program att söka nu jämfört med förra antagningsomgången. Dessutom har universitetet bytt studiehanteringssystem, vilket påverkar statistiken.

– Detta kan vara en del av förklaringen, men inte hela. Därför blir analysen extra viktig i år, säger Magnus Källström, sektionschef och ansvarig för studentrekrytering.

– Dagens siffror är dock inte slutgiltiga. De viktigaste siffrorna får vi vid terminsstart när vi ser hur många som påbörjar sina studier, tillägger han.

Trots tappet ligger Linnéuniversitetet kvar som sexa på listan över landets mest söka lärosäte.

Hör LNU:s rektor Peter Aronsson om hur han ser på det minskade antalet sökande – i ljudet i artikeln.