Slovakiens högste polischef tvingas avgå

1:07 min

Slovakiens högste polischef tvingas lämna sin post efter omfattande protester. Sedan mordet på en journalist och hans flickvän har tiotusentals människor gått ut i återkommande demonstrationer och krävt hans avgång för att säkerställa en grundlig utredning av morden.

In i det sista höll den omstridde polischefen Tibor Gaspar fast vid sin position. Också sedan hans överordnade den nye inrikesministern igår avgick, efter bara tre veckor på sin post, till följd av de fortsatta protesterna.

Men under dagen fortsatte trycket att öka tills premiärminister Pellegrini under eftermiddagen meddelade att Gaspar kommer att lämna sin post nästa månad.

Sedan mordet på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova i slutet på februari, har den största protestvågen sedan Slovakiens självständighet rullat fram över landet.

Vecka efter vecka har tiotusentals slovaker krävt regeringens och polischefens avgång. De anklagas för korruption och maktmissbruk, vilket också var föremål för Jan Kuciaks rapportering. Under nuvarande ledning är polisens trovärdighet och förmåga att gå till botten med morden starkt ifrågasatt.

Hittills har protesterna pressat mångårige premiärministern Robert Fico och förre inrikesminister Robert Kalinak att avgå. Men missnöjet kvarstår så länge de misstänks fortsätta styra bakom kulisserna.