S vill strama åt arbetskraftsinvandring

2:36 min

Socialdemokraterna vill se ett nytt system för arbetskraftsinvandring. Partiet lovar att strama åt reglerna om de vinner valet.

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterade på onsdagen vallöften om arbetskraftsinvandring.

Löfven uppger att outbildad arbetskraft inte ska behöva hämtas från andra kontinenter, oftast av skrupellösa arbetsgivare, om det finns arbetslösa här som kan utföra jobben. Enligt honom är det dåligt för integrationen, svensk ekonomi och den svenska modellen.

– Det är därför vi ska sätta stopp för detta, säger statsministern.

Inom S och LO har det länge funnits ett missnöje med reglerna för arbetskraftsinvandring utifrån EU. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson uppger att Sverige har de mest generösa reglerna för arbetskraftsinvandring i OECD.

Johansson pekar på att det inte finns någon prövning av om det finns en brist på kompetens som motiverar arbetskraftsinvandring på ett visst område. Johansson pekar också på att det inte sker någon prövning av om arbetsgivarna misskött sig tidigare, eller av arbetskraftsinvandrarens kompetens.

Dessutom är S kritiskt till att arbetsvillkoren kan omförhandlas dagen efter det att arbetskraftsinvandraren kommit till Sverige. Socialdemokraterna vill nu att det sker en prövning av om det finns en kompetensbrist som motiverar arbetskraftsinvandring. Johansson betonar dock att det inte är facket som ska stå för den prövningen.

S vill också ha en vandelsprövning av arbetsgivare, införa en anmälningsplikt om arbetsgivaren förändrar arbetsvillkoren. Partiet vill också ha ett försörjningskrav för att en arbetskraftsinvandrare ska få ta hit sina anhöriga.

Johansson betonar dock att alla de förändringarna måste utredas innan de kan införas.