Rysk jakt på app blockerar flera tjänster

2:04 min

Ryska censurmyndigheten Roskomnadzor har fortfarande inte lyckats totalblockera meddelandetjänsten Telegram. I jakten på appen har helt andra tjänster på nätet blockerats, ryska företag, bankomater och betalning i butiker slutade fungera och myndigheten lyckades dessutom slå ut sin egen hemsida under jakten på Telegram.

– Telegram arbetar för nätbanktjänster och de kan sluta fungera, rapportera tv-kanalen Dozd.

Banktjänster som slutade fungera, bankomater, som inte gav pengar och matbutiker, som fick problem med sina kassaregister. Bara några av effekterna i ryska censurmyndigheten Roskomnadzors försök att förbjuda meddelande-appen Telegram.

Ryska företagare, som använt tjänsten för att sälja sina produkter hotar stämma myndigheten för att de förlorat pengar. En nätbaserad språkskola i engelska slogs ut igår.

Men det här är inget som bekymrar Roskomnadzors chef Alexander Zharov, som i en stor intervju i tidningen Izvestija i dag säger att näst på tur för myndigheten är Facebook, som precis som Telegram ännu inte givit tillgång till användarnas detaljer.

18 miljoner IP adresser har myndigheten blockerat för att komma åt Telegram, de flesta fanns i så kallade molntjänster som Amazon och Google tillhandahåller. Enligt Roskomnadzors chef finns det 13 miljoner molntjänster i Amazon, där Telegram då skulle kunna vara en del. I själva verket finns det över 60 miljoner molntjänster bara via Amazon.

Myndigheten har också krävt att både Apple och Google tar bort Telegram från sina virtuella butiker för ryska användare. Svårigheterna att blockera rätt visade sig också när Roskomnadzor under större delen av gårdagen lyckades blockera sin egen hemsida på nätet i jakten på Telegram.

Telegram har som symbol ett pappersflygplan och demonstranter kastade färgglada pappersflygplan mot säkerhetstjänsten FSB:s byggnad i centrum av Moskva i måndags.

Grundaren för tjänsten Pavel Durov har från sin exil i Storbritannien uppmanat till digitalt motstånd och lovar betala i bitcoins till företag och individer som kämpar för frihet på internet.