Drottninggatan i rätten

Akilov erkänner brott mot minst 130 personer

2:06 min

I dag avslutades den delen av rättegången mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov som handlar om de målsägande som befann sig på Drottninggatan den 7 april i fjol. När det gäller 18 av de målsägande förnekar Akilov brott.

– Kanske blev det några fler erkännanden än jag hade tänkt mig från början, det var en del fall som var svårbedömda, säger Johan Eriksson som är Rakhmat Akilovs försvarsadvokat.

Målsägandeförhören har pågått under 15 rättegångsdagar, sedan början av mars. Innan förhören ville försvaret inte avge Akilovs inställning i ansvarsfrågan när det gäller en majoritet av de målsägande.

Orsaken är att försvaret ansåg att det saknades uppgifter för att kunna göra en bedömning av vilka personer som befunnit sig i fara att skadas av lastbilen och därmed utsatts för ett brott.

– I vissa fall har det handlat om att vi har behövt se personen för att identifiera att det är samma person som förekommer på övervakningsfilmer, i andra fall kan det handla om att vi fått uppgifter i förhören som gjort att vi bedömt att personen befunnit sig i fara, eller inte, säger Johan Eriksson.

Gällande 130 av de totalt 149 målsägandena erkänner Akilov brott, 107 erkännanden gäller mordförsök och 18 framkallande av fara för annan. I början av rättegången erkände Akilov även mord när det gäller de fem personer som dödades i attentatet.

Gällande 18 av de målsägande förnekar Akilov att personerna utsatts för en brottslig handling, 16 förnekanden handlar om mordförsök och två framkallande av fara för annan.

– Det är en strikt juridisk bedömning som handlar om huruvida man är utsatt för en konkret fara och om det bara är en tillfällig omständighet som har lett till att man inte har blivit träffad av bilen, säger Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson.

Ännu återstår att förhöra en målsägande som befann sig på Drottninggatan under attentatet. Av praktiska och tekniska skäl har personen inte kunnat höras enligt ursprungsplanen utan kommer istället förhöras under morgondagen. Enligt advokat Johan Eriksson pekar det mesta på att mordförsöket när det gäller även denna målsägande kommer erkännas, i så fall blir det totala antalet erkännanden 131.

– Jag förstår att vi kan se på det här på olika sätt och att vi värderar bevisning olika, men i några av de här fallen så tycker jag inte att det är konsekvent, jag hittar inte en röd tråd. Men det kommer säkert klarna efter försvarets slutplädering, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Drygt 100 av de målsägande har förhörts i rättegången. Av de som inte hörts i tingsrätten finns 25 målsägande som ännu inte har kunnat identifieras och ytterligare ett 10-tal målsägande som är barn.

Vid rättegångsdagens slut meddelade även målsägandebiträdena att de höjer skadeståndsanspråken för de 10 personer som träffades och skadades av lastbilen, från 150 000 kr till 175 000 kr per målsägande.

– Det är ganska normalt att det under en huvudförhandling framkommer dels nya uppgifter men också att vissa uppgifter förstärks. Vi kan nu se att det trauma som våra klienter utsatts för, men också de fysiska men de har fått är ännu allvarligare än vad vi tidigare fått känslan av när vi läst förundersökningen och pratat med våra klienter, säger advokaten Sanna Bergenheim som är ett av målsägandebiträdena.

Imorgon och i början av nästa vecka ska anhöriga till de som dödades i attentatet förhöras i tingsrätten. Enligt planeringen ska rättegången vara avklarad första veckan i maj.