Hård kritik mot utnämning av generalsekreterare

1:23 min

EU-parlamentet riktade i dag hård kritik mot vad de kallar den kuppartade utnämningen av Martin Selmayr till den mäktiga posten som generalsekreterare för EU-kommissionen. Men något krav på hans avgång blev det inte.

Med stor majoritet antog EU-parlamentet i dag en resolution som riktar skarp kritik mot hur tillsättningen av Martin Selmayr gick till. Selmayr, som tidigare var chef för kommissionsordförande Jean Claude Junckers stab, befordrades i februari hastigt och oväntat till generalsekreterare för hela EU-kommissionen, en utnämning som ledde till en kritikstorm.

EU-parlamentet beskriver utnämningen som kuppartad och uppmanar EU-kommissionen att ompröva förfarandet för att ge fler kandidater möjlighet att söka tjänsten. Men något direkt krav på att Selmayr ska avgå blev det alltså inte.

EU-kommissionens ordförande Juncker hade själv hotat att avgå om Selmayr tvingades bort från sin post, vilket skulle ha orsakat en politisk kris. Den akuta krisen är nu avvärjd, men den skarpa kritiken måste ändå ses som ett politiskt bakslag för EU-kommissionen.

I en kommentar i dag säger EU-kommissionen att Selmayr kommer att sitta kvar, men att man är öppen för en diskussion om framtida tillsättningar av toppjobb inom kommissionen.

Den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark stämmer in i kritiken av tillsättningen av Selmayrs som han menar skadar Kommissionens anseende, men han hade velat gå ännu längre.

– Vi hade velat vara ännu skarpare i kritiken och ställa krav på att man ska öppna upp tillsättningssprocessen på nytt. Det har varit en kuppartad form av tillsättning, tillsättningar ska inte gå till på det här sättet, säger Gunnar Hökmark.