Ett försök att lösa krisen:

Kungen vill ändra reglerna för Svenska Akademien

2:46 min

De nya reglerna ska göra det möjligt att lämna akademien helt och hållet,
så att nya personer sedan kan väljas in.

Kungen hoppas att det kan lösa krisen för Svenska Akademien.

Vår reporter förklarar hur det fungerar idag:
– Jo, så här: Svenska Akademien ska vara en grupp med 18 medlemmar. Vanligtvis brukar det vara författare eller språkforskare som är med där. Nu de senaste veckorna har det blivit bråk i akademin och flera personer har blivit arga och har slutat att vara med på möten. De vägrar arbeta för akademin.

Betyder det att de har lämnat akademin?
– Nja, det är lite osäkert. Dagens regler har tolkats som att man alltid är medlem, på livstid. Först när man dör lämnar man alltså Svenska Akademien.

Nobelpriset

Varför är medlemskapet på livstid ett problem?
– Problemet är att det måste finnas minst 12 personer med på ett möte för att akademin ska kunna fatta olika beslut. Nu är de bara 11 personer kvar som vill vara med. Då kan de inte fatta några beslut och till exempel kan de inte dela ut några priser.

Som exempelvis Nobelpriset i litteratur?
– Precis. Och det är ju det finaste priset i världen som en författare kan få.

Kungens makt är en känslig fråga

Nu vill kungen ändra reglerna. Hur då?
– Inget är helt bestämt än, men förslaget är att man ska kunna lämna Svenska Akademien på två sätt. Antingen att man säger: "Jag vill inte vara med längre". Man ska också kunna tas bort från Svenska akademien om man inte har deltagit på möten på över två år.

Varför ska just kungen ändra Svenska Akademiens regler?
– Det beror på att det här är en flera hundra år gammal grupp som bildades redan på 1700-talet och då var det Sveriges kung som bestämde nästan allting.

Men idag är det ju annorlunda...
– Ja, precis. Kungen har ju inte längre någon politisk makt. Han ska bara vara en symbol för Sverige. Därför är det nu för tiden oerhört känsligt om kungen får för mycket makt.

Ändå lägger sig kungen i hur Svenska Akademien sköts?
– Ja, och det beror på de här urgamla reglerna som faktiskt säger att Svenska Akademien ska ha kungen som beskyddare. Därför tolkar kungen och hans rådgivare reglerna som att det faktiskt är just kungen som kan gå in och ändra reglerna.