En robot kan hjälpa barn med autism att läsa och skriva

1:42 min

En robot som ser ut som en älg ska hjälpa barn som har svårt att läsa och skriva. Och roboten har redan vunnit pris för sitt sätt att läsa och skriva.

En av de tre som har uppfunnit älgroboten är Sofia Thunberg:
– Två i gruppen är kognitionsvetare, så vi jobbar mycket mot kanske barn med autism.

Barnen kan lära sig av roboten

Många barn med autism har svårt med att läsa och skriva och brukar dessutom gilla robotar, säger Sofia Thunberg:
– Och de har lättare att öppna upp sig mot robotar och har läs och skrivsvårigheter. Så då tänkte vi, vad kan vi göra för dem?

Älgen vann första pris

Sofia har uppfunnit robotälgen tillsammans med studiekamraterna Fredrik Löfgren och Sam Thellman på Linköpings universitet. Och deras robot har nu vunnit första pris i en tävling för studenter från olika länder.

Den lilla älgen är ungefär lika stor som ett mjölkpaket och ser ut som en liten älgdocka. Och tanken är att barn ska kunna ta med sig robotälgen hem från skolan för att träna med den hemma.

Kan läsa text och skriva

Robotälgen har fått det engelska namnet Letter Moose, som betyder Bokstavsälgen. För den kan både läsa och skriva.

Älgen åker fram på hjul och med en kamera kan den se vad barnet har skrivit. Om något blir fel kan älgen skriva ordet rättstavat på ett papper:
– Ja, precis så meningen är att barnen ska skriva, roboten ska ge feedback och sen visa kanske och läsa upp högt vad det står och hur man kan förbättra sig och på så sätt både träna med hur man uttalar ord och hur man skriver ord, säger uppfinnaren Sofia Thunberg till P4 Östergötland.