Varningen: Falsk information "tvättas"

1:58 min

Inför valet i Sverige i höst varnar amerikanska säkerhetsexperter för det de beskriver som en informationstvätt – att "tvätta" falsk information genom att låta den passera genom olika webbsidor och nyhetssidor.

– Precis som i en penningtvätt där man kan dölja kriminalitet genom att låta pengarna passera genom lagliga verksamheter så kan också falsk information byta skepnad, förklarar Richard Ledgett på besök i Sverige.

Avsändaren kan ha ett tydligt intresse av ett visst valresultat och därför investera i en informationstvätt, genom att låta falska uppgifter passera genom olika webbsidor och nyhetssidor.

Till slut kanske de falska uppgifterna får slagkraft genom etablerade journalister och nyhetsmedier, säger Richard Ledgett. Inför valet i Sverige varnar han för hackerattacker mot politiska partier och plantering av falska eller riktiga historier för att misskreditera personer.

Tiden efter ett val är också mycket sårbar, där politiker kan attackeras extra hårt. Det har också blivit alltmer intressant att sabotera trovärdigheten för demokratiers rättssystem. Både i amerikanska och europeiska val har det kommit anklagelser om ryska försök till påverkan. Det har Ryssland helt avvisat.

Laura Rosenberger är chef för den amerikanska tankesmedjan Alliance for Securing Democracy och tidigare utrikespolitisk rådgivare åt Hillary Clintons presidentvalskampanj. Hon är mycket bekymrad över hur ljud och video kan manipuleras alltmer så att uttalanden kan förvrängas. Det kallas för deep fakes.

Laura Rosenberger anser att EU och Nato har börjat komma igång med ett viktigt arbete att bekämpa påverkanskampanjer men mycket mer behövs göras och samordnas, anser hon.