Kamp mot socker retar upp lobbyorganisationer

2:15 min

Från och med i sommar måste amerikanska livsmedelsförpackningar redovisa hur mycket socker som tillsatts till varje produkt. Anledningen är att myndigheterna vill få amerikaner att äta hälsosammare. Men kampen mot sockret har retat upp sockerproducenternas lobbyorganisation.

– Folk verkar jämställa socker med heroin, säger Cortney Gaine som är vd på branschorganisationen Sugar Association.

Hon menar att debatten blivit onyanserad och att socker i dag orättvist pekas ut som roten till allt möjligt ont.

Men den amerikanska sockerkonsumtionen är enligt många forskare djupt problematisk. En genomsnittsamerikan äter nära 30 kilo tillsatt socker per år och förhoppningen är att märkningen minska det.

Precis som stora delar av livsmedelsindustrin lägger de amerikanska sockerbolagen stora summor på lobbyverksamhet för att få politikerna att lagstifta på ett gynnsamt sätt.

Förra året dubblade exempelvis sockerproducenten US Sugar sina lobbyutgifter enligt granskningssajten Open secrets. Och även om man förlorat kampen om den nya varumärkningen återstår flera politiska strider, bland annat ska nya kostråd utfärdas 2020.

– Hälsomedvetenheten har fått sockerbolagen att gå på offensiven, det säger Laura Schmidt, professor i hälsostudier vid University of California.

Sockerbolagen försöker visa sig mer hälsosamma och har gott om resurser för att nå ut med sina budskap.

Också patientorganisationer bedriver lobbyverksamhet men ekonomiskt är det en ojämn kamp, enligt Laura Schmidt.

Hör mer om sockerlobbyn i USA och andra länder i Konflikt lördag 9.03 i P1. Som podd kan programmet höras redan i eftermiddag!