Carl Jan Granqvists vintips vecka 16

"Man måste vara påläst och sitta med sitt musfinger"

5:39 min

Vissa viner släpps i liten upplaga och vill man ha fatt i en sådan flaska får man vara snabb. Carl Jan tipsar om vilka det är värt att hålla koll på.

Italienskt vitt vin, 75 centiliter, Contrada Salvarenza 2014 nummer 99348 på Systembolaget

Soave är ett av Italiens mest berömda vitvinsdistrikt och Salvarenza ett utmärkt vingårdsläge i detta område. Soave är granndistrikt till Valpolicella, som är mer bekant för de flesta svenskar. Till skillnad från Valpolicella är det här ett distrikt för vita viner. Den viktigaste druvan heter Garganega. Vinet har redan fått viss lagring och är nog kraftfullt att serveras till en hel ugnsstekt fågel eller rosmarinkryddad fläskstek.

Doft: Fruktig doft med inslag av inlagda päron och persikor med en behaglig ton av vanilj och kryddnejlika från ekfatslagring.

Munhåleupplevelse: Fyllig och gräddigt len smak med djupt fruktiga toner trots att det är helt och hållet torrt. Vinet bjuder på ett långt och kryddigt avslut.

Alkoholhalt: 13 %

Pris: 189 kronor

Franskt rött vin Chinon Clos de Danzay 2005 nummer 95446 på Systembolaget

Verkar ett rött vin med 13 års lagring för 159 kronor för bra för att vara sant? Det är det tyvärr, för domänen Pierre-Jacques Druet gick i konkurs 2016. Detta är en utförsäljning av det lager som fanns kvar. Chinon är en vinstil som behöver mognad innan vinerna blir särskilt tilltalande. Annars uppfattas de lätt som tunna och sura. I en varm årgång som 2005 och efter nästan tretton års lagring har vinet mjuknat rejält. Det är fortfarande inte någon fruktbomb, men en mycket elegant vinstil som gör sig utmärkt till vårens lättsammare kött- eller fågelrätter.

Doft: Utvecklad doft av inlagda svarta vinbär med inslag av blyertspenna, multnande blåbärsris och svartvinbärsblad samt en aning av tobak. 
 
Munhåleupplevelse: Drygt medelfyllig, utvecklad smak med toner av inlagd frukt och läder med avrundad finkornig tannin och frisk syra.

Alkoholhalt: 13 %

Pris: 159 kronor