”Jag kan inte se något tecken på förnyelse”

2:04 min

Svenska Akademien-ledamoten Göran Malmqvist är kritisk till bilden av att den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius skulle ha bidragit med en förnyelse av Akademien.

Efter att Sara Danius för en vecka sen lämnade sin roll som ständig sekreterare i Svenska Akademien har stödet för henne varit stort, och hashtaggar som #knytblus och #backasara har populariserats.

Göran Malmqvist har noterat den stora uppslutning som varit kring Sara Danius, men anser inte att bilden stämmer överens med verkligheten.

– Det har påståtts i pressen att hon förnyat Akademien, men jag har ingen aning om vad hon gjort. Jag skulle gärna höra synpunkter om detta men det kommer inga. Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? säger Göran Malmqvist till Ekot. 

– Men vad det gäller Akademiens arbete så kan jag inte se något tecken på förnyelse som står för hennes räkning, tyvärr kan jag inte göra det, fortsätter han. 

Framöver önskar den 93-årige ledamoten och sinologen dock att det ska ske just förnyelse inom Akademien - att institutionen ska öppna upp och uppvisa en högre grad av transparens än man gjort under de senaste veckorna.

– Jag skulle gärna se att vi blev lite mindre kryptiska - att vi öppnade upp och mer regelbundet sände ut pressmeddelanden om bidrag, belöningar och annat.