Tvisterna om svarta hyreskontrakt ökar

2:10 min

Sju av landets åtta hyresnämnder beskriver en ökning av antalet tvister som gäller svarta hyreskontrakt de senaste två åren.

Hyresnämnden i Göteborg är ett exempel där ett samarbete mellan de kommunala bostadsbolagen och Störningsjouren har satt press på den olovliga andrahandsuthyrningen.

– Det har varit markant ökning av den typen av ärenden som gäller otillåten andrahandsuthyrning och även när man ser att hyresgästen saknar behov av lägenheten, säger Lise-Lott Wilkens, hyresråd på Hyresnämnden i Göteborg.

Det är svårt för många att få ett förstahandskontrakt till en egen dörr att stänga om sig. Och målen som rör svarta andrahandskontrakt ökar i sju av landets åtta hyresnämnder, visar en undersökning som Ekot gjort.

På hyresnämnden i Göteborg har de gått upp i topp. En tuff bostadsmarknad och mer medvetna hyresvärdar anses ligga bakom ökningen.

– Vi har fått loss väldigt många lägenheter till den öppna marknaden, säger Elisabeth Sandberg-Selind, uthyrningschef på Bostadsbolaget i Göteborg.

Allmännyttiga Bostadsbolaget var först ut i Göteborg med jurister knutna till Störningsjouren som på heltid arbetar för en sundare bostadsmarknad. Iden kom från Stockholm och arbetet är framgångsrikt. Sedan samarbetet inleddes 2015 har nästan 640 lägenheter återförts till hyresmarknaden hos de allmännyttiga bostadsbolagen.

– Vi driver ärenden på ett annat sätt och vinner fler ärenden i hyresnämnden nu. Juristerna har bra på fötterna när de tar upp ett ärende, säger hon.
 
Hyresnämnden i Linköping har haft en kraftig ökning av tvister om svarta andrahandskontrakt de senaste två åren, speciellt när det gäller studentlägenheter.

Hyresnämnderna i Jönköping, Sundsvall, Västerås och Malmö beskriver samma tendens. Främst gäller ökningen i städerna. Och på Hyresnämnden i Göteborg får utvecklingen en direkt effekt. 

– Vi ska anställa ett hyresråd och en handläggare till. Det beror mycket på att det är en tuff bostadsmarknad i Göteborg och då blir det fler ärenden, säger Lise-Lotte Wilkens.