Stjärnregissör sparkas efter vredesutbrott

1:30 min

Göteborgsoperan avbryter samarbetet med stjärnregissören Peter Konwitschny efter att han fått ett utbrott under en repetition.

Peter Konwitschny är en världsberömd och prisad operaregissör. Under ett genrep inför premiären av operan Boris Godunov ska han ha gått till hårt angrepp mot medarbetare i produktionen. Han får nu sparken med omedelbar verkan.

– Regissören fick ett utbrott, han uppträdde aggressivt och fick tas bort från platsen. Dagen därpå hade projektledningen ett samtal med honom. Det ledde till att Göteborgsoperans ledning avslutade samarbetet, säger Marie Branner som är pressansvarig på Göteborgsoperan. 

Enligt uppgifter till P4 Göteborg uppstod en häftig ordväxling mellan regissören och en orkestermusiker. Bakgrunden var att musikern värmde upp i operadiket i salongen. Det efterföljande bråket ska ha bevittnats av en förtvivlad barnkör.

– Jag ser det här som ett inlägg i den pågående debatten kring hur man beter sig i scenkonsthus. Här var ett ganska konkret exempel och operans ledning satte ner foten, säger Marie Branner. 

IN ENGLISH: Director Konwitschny fired from operahouse