Svajigare elpris i framtiden

1:44 min

I framtiden kan det bli så att elpriserna varierar kraftigare än i dag och att de elkunder som kan ställa om sin förbrukning blir vinnare.

Just nu är priset på el ovanligt högt, säger Jonas Stenbeck som är försäljningschef på Vattenfall. 


– Det var flera år sedan vi hade så här pass höga priser i Sverige under den här tiden på året. Inte sedan 2012 om jag minns rätt.

Vad beror det på?

– Det beror på att det varit ovanligt kallt under en ganska lång tid, säger Jonas Stenbeck.

Kylan fick elpriset att dra iväg på elbörsen Nordpool i mars - och nu när värmen kommer väntas priset sjunka.

Enligt Anna Carlén, VD på den oberoende tjänsten Konsumenternas Energimarknadsbyrå, kan elkunderna i framtiden få räkna med att elpriset kommer att svänga ännu mer.

– I bland kommer priserna att vara väldigt låga och ibland väldigt höga. Dels får vi en ökad andel icke planerbar energiproduktion, som vindkraft och sol. Och vi kommer att ha en mindre andel kärnkraft som är planerbar.

– Det innebär att förbrukningen också behöver följa med produktionen - och den signalen som man kommer att använda sig av är ju delvis priset. Priset sätts efter tillgång och efterfrågan, säger Anna Carlén.

Det här ställer nya krav för de som vill hålla nere energikostnaderna. För att köpa el när den är som billigast krävs särskild teknisk utrustning, till exempel timavläsning.

– Dels genom uppvärmningssystemen som kan lagra energi över en ganska lång tid. Och så kommer elpriserna förmodligen att vara lägre under sen kväll och natt och då finns möjligheten att värma upp till exempel varmvattenberedare och genom det ha tillgång till värmen då elpriset är högt, säger Anna Carlén, Konsumenternas Energimarknadsbyrå.