Vänsterpartiets viktigaste idéer

1:54 min

Vänsterpartiet bildades år 1917. De pratar ofta om att hjälpa de fattiga
och om att det ska vara rättvist mellan män och kvinnor.

Vilka är partiets grundläggande tankar och idéer? Så här svarar vänsterpartisten Maj Karlsson:

"Vänsterpartiet vill ha ett samhälle där grunden är rättvisa och solidaritet. Där alla människor ska ha möjlighet att leva ett gott liv oavsett sin bakgrund eller sina förutsättningar. Just när vi pratar funktionshinderspolitik är skillnaderna superstora!

Min dotter blev allvarligt sjuk för ett tag sedan. Det gick över en natt. Då blir man väldigt medveten om att det här är frågor som berör oss alla. Ingen av oss går fri från vad livet har att erbjuda. Jag kan sitta här idag, men imorgon kan jag ha blivit påkörd eller ha krockat, och då kommer de här frågorna att handla om mig.

Jag tycker också att vi pratar väldigt lite om att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor som har funktionsvariationer. Vi ser det när det gäller LSS till exempel. Det är fler män som beviljas LSS-insatser än vad det är kvinnor. Vi ska ju ha en jämlikhet mellan könen.

Och den ekonomiska jämställdheten, det är samma sak där. Jag tycker att det är viktigt att man förstår att det här är samhällets ekonomiskt mest utsatta."

Det sa den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Maj Karlsson.

Korta fakta om Vänsterpartiet

Deras ledare heter Jonas Sjöstedt
och den blomma de har som symbol är en röd nejlika.

Vänsterpartiet är inte med i regeringen
men de har haft ett nära samarbete med regeringen de senaste åren.
Vänsterpartiet räknas som ett av de rödgröna partierna.