Ingen gemensam allianslinje i flyktingpolitiken

2:02 min

Alliansens partier har sagt att de, efter valet, vill förhandla om en ny flyktingpolitik över blockgränsen. Men någon gemensam Allianslinje i flyktingpolitiken verkar det inte bli före valet, det säger moderatledaren Ulf Kristersson i Ekots Lördagsintervju dag.

– Det där tycker jag inte att man kan svara på exakt idag. Jag kan svara på vad jag tycker. Och när man är fyra eller fem månader före ett val är det seriösa förhållningssättet till politik att berätta vad du själv står för. Berätta det för väljarna och låt väljarna sedan ta ställning till var tyngdpunkten ska ligga i svensk politik. Det är det enda rimliga sättet. Framför allt när vi är åtta partier och det största partiet har 28 procent.
 
Alliansen saknar en gemensam syn på hur svensk flyktingpolitik ska utformas.

Moderaterna har stramat åt politiken mer än dom tre övriga partierna. Bland dem skiljer sig synen på anhöriginvandring och familjeåterförening där dom tre andra partierna har en mer generös syn än Moderaterna.

I dag säger alltså moderatledaren att det kan bli svårt att sy ihop en gemensam flyktingpolitik i Alliansen före valet. Efter valet vill de dock alla förhandla med Socialdemokraterna:
 
– Skälet till att vi ska ha en blocköverskridande långsiktighet är ju att vi har haft en ogenomtänkt migrationspolitik i decennier. Både den borgerliga sidan och den socialdemokratiska sidan bär ett ansvar för detta. Vi har ett gemensamt ansvar att nu lösaa dom problem som vi själva har medverkat till att skapa.
 
Socialdemokraternas förslag om att stoppa arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade jobb som kom i veckan, har moderatledaren en viss förståelse för, säger han.

Moderaterna har ju länge efterlyst så kallade ”enkla jobb” till de utrikesfödda som är arbetslösa.

Men han är inte beredd att stödja förslaget, utan vill hellre strama åt bidragen för att förmå arbetslösa att ta dom lågkvalicerade jobben.
 
– Låt oss se till att ingen person som bor i Sverige, som kan arbeta, har bidrag om det finns ett enda arbete som man skulle kunna ta. Det skulle i praktiken betyda att man kan inte leva på bidrag under en lång tid om det finns ett arbete i hela Sverige som man skulle kunna utföra. Då skulle man inte behöva rekrytera människor från andra sidan jordklotet som statsministern sa.