Indien inför dödsstraff för våldtäkt på barn

1:35 min

I Indien har regeringen beslutat att skärpa våldtäktslagstiftningen. Om offret är under tolv år ska brottet kunna leda till dödsstraff. Detta kommer som ett svar på de omfattande protester som har ägt rum runt om i landet efter att en 8-årig flicka drogades, gruppvåldtogs och sedan dödades.

De senaste veckorna har frågan om sexuellt våld återigen aktualiserats i Indien. Fler detaljer har blivit kända i fallet med en 8-årig flicka från Kashmir som rövades bort och hölls fången i ett tempel där hon våldtogs av flera män. Bland de anklagade finns poliser och en politiker.

Protesterna kom så småningom att rikta sig särskilt mot det regerande BJP-partiet då några av partiets ministrar gått ut till de anklagades försvar. En av dem ska också ha kommenterat fallet med "Så vad då om en flicka dödades? Många flickor dör varje dag."

Före sin avresa till Sverige kommenterade till slut premiärminister Narendra Modi det här och ett annat uppmärksammat fall men uttalandet ansågs komma för sent och vara otillräckligt. Och efter att han återvände från sina Europaresa på lördag morgon fattade alltså regeringen idag beslut om en skärpt straffskala för våldtäkt.

Förändringarna innebär att om offret är under tolv år kan dödsstraff utdömas, om offret är under 16 år blir minimistraffet 20 års fängelse.

Det lägsta straffet för våldtäkt höjs till 10 år men våldtäkt inom äktenskapet är fortfarande inte ett brott. Regeringen föreslår också att fler snabbdomstolar inrättas. Det stora problemet med rättsskipningen i Indien är inte lagstiftningen utan bristen på genomförande av dem.

Nästa år går Indien till val och frågan om kvinnors säkerhet kan mycket väl bli en av de viktiga frågorna i valrörelsen.