Självmordsbombare slog till i Kabul – många döda

1:34 min

Minst 48 personer dödades och 54 skadades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i en folkmassa i västra Kabul, enligt flera nyhetsbyråer.

IS säger att de ligger bakom attacken.

Blod och bilar med mängder av små hål i sig efter det splitter som sprängladdningen lämnade efter sig vittnar om en kraftig detonation.

Enligt polisen var det en ensam man som kom gående mot de som stod i en kö för att registrera sig för det ID-kort man måste skaffa sig inför höstens parlamentsval i Afghanistan. Väl framme vid kön så utlöste han sin bomb.

Arga medborgare vände sin ilska mot regeringen och skrek "död åt regeringen och död åt talibanerna".

Men talibanerna har förnekat att de ska ha något med attacken att göra medan IS säger att det var de som utförde dådet.

– Nu vet vi att regeringen inte kan skydda oss medborgare, vi måste skaffa oss vapen och skydda oss själva, sa en annan arg man till det lokala tv-bolaget Tolo News.

Det har varnats för dåd nu när registreringen inför valet börjar komma igång. I förra veckan dödades tre poliser som stod och vaktade utanför ett registreringscenter.

Det flera gånger uppskjutna valet är tänkt att hållas i oktober och under de två kommande månaderna hoppas man kunna registrera upp emot 14 miljoner väljare. Flera experter, både västerlänningar och afghaner har varnat för att 2018 kan bli ett mycket blodigt år.