Diplomatens kritik: Är inte utsedda till världspolis

2:51 min

Den mångårige diplomaten Hans Blix kritiserar USA, Frankrike och Storbritannien efter deras anfall mot flera mål i Syrien.

– Världen har inte utsett dessa tre stater till att vara någon sorts världspolis, säger han till Ekot.

Mötet med FN:s säkerhetsråd i skånska Backåkra i helgen kommenteras av flera tunga utrikesprofiler.

– Jag hoppas bara att i detta svåra läge vi har för världen och för FN att de har lyckats lösa upp några knutar. Nu gäller det att se framåt och få kraft i det politiska arbetet, säger Jan Eliasson, före detta vice generalsekreterare i FN och ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Säkerhetsrådet enades om tre prioriterade frågor i det fortsatta arbetet med Syrien. Konflikten i Syrien var också ett tema för den föreläsning som FN:s generalsekreterare höll i Uppsala slott för högtidligt klädda studenter igår kväll. 

Hans Blix, med stor erfarenhet av FN-arbete satt också i publiken och han uttrycker en stor beundran inför det svenska i arbetet i FN:s säkerhetsråd.

– Jag tror också det var bra för dem att träffas utan att ha media närvarande. För sitter de i New York så sitter i varje fall den amerikanska ambassadören och talar till det amerikanska folket. Och hon kanske är sugen på att bli president nästa gång, jag tror inte att den ryske ambassadören aspirerar till att efterträda Putin, säger Hans Blix.

Hans Blix har lett FN:s vapeninspektioner i Irak och han kritiserar både Syriens misstänkta användning av kemiska vapen och de länder som sen gick till anfall utan en FN-resolution.

– Det viktiga tycker jag är att det är en folkrättskränkning att använda kemiska vapen om det nu har skett, vilket jag tror. Men det var också en folkrättskränkning när amerikanarna, fransmännen och britterna angrep med missiler. Världen har inte utsett dessa tre stater till att vara någon sorts världspolis och de hade inget godkännande av säkerhetsrådet och de kan inte hävda att det var i självförsvar, säger Hans Blix.  

Han säger också att det inger hopp att USA och Ryssland har undvikit att flyga in i varandra i luften och att USA inte bombat ryska soldater i Syrien. Han anser också att det bara finns en politisk lösning på kriget i Syrien.

I dag fortsätter besöket i Sverige av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som ska träffa Sveriges statsminister Stefan Löfven.