Nobel i Rinkeby: Nu representerar ni Sverige

2:29 min

Nobelpriset gör Sverige världsberömt. Författaren Gunilla Lundgren driver projektet Nobel i Rinkeby och pratar mycket om ansvar och representation med sina elever. Något hon menar att Svenska Akademien också borde tänka på.

Gunilla Lundgren bläddrar i häftet om Alfred Nobel som eleverna skapar tillsammans varje år. Hon säger att Svenska Akademien gör ett väldigt viktigt arbete för litteraturen. Både i Sverige och internationellt. Därför blev hon orolig för hur Akademiens haveri skulle påverka Nobel i Rinkeby. 

– Först blev vi ju väldigt omskakade, ska det bli något Nobelpris nästa år?

Varje år gör eleverna i årskurs 8 på Rinkebyskolan ett projekt om Nobelpristagarna och fokuserar särskilt mycket på litteraturen. Eleverna läser vinnarnas böcker och bjuder in dem till Rinkeby.

Det är 30 år sedan Gunilla Lundgren startade projektet Nobel i Rinkeby. Projektet uppmärksammas av medier från hela världen och inför intervjuerna förbereds eleverna på uppmärksamheten. Sist Gunilla Lundgren träffade eleverna pratade de mycket om vilket ansvar de, och i förlängningen även Akademien, egentligen har, säger Gunilla Lundgren.

– Vi pratar jättemycket om att ni representerar Sverige, Rinkeby och er familj. De är så intränade på att de är ambassadörer för sig själva, sin stadsdel och Sverige. Och då, de här människorna som är mycket mer utbildade än dem och sitter i Svenska Akademien, hur kan de göra såhär?

– Hur kan de göra så?

– Det är väldigt egotrippat om man säger så, för det pratar vi också väldigt mycket om. Alla barn är med när vi gör det här jobbet. Vi gör det tillsammans. Det är så vi måste göra och vi måste alla ta ansvar. Vi ska ta ansvar för att vi gör det här jättebra och sen att de som ändå sitter i Svenska Akademien, att de inte inte beter sig som förebilder, det tycker vi är lite... De sa sandlåda, och det kan man hålla med om.

Den oordning som Svenska Akademien befinner sig i just nu; alla avslöjanden om jäv, läckta Nobelpristagare, kopplingarna till den så kallade Kulturprofilen, anklagelserna om sexuella trakasserier och ekonomiska oegentligheter som riktats mot honom, tror Gunilla Lundgren har skadat Akademien och Nobelpriset.

– Jag tror att det också hänger ihop med #metoo och allt startade ju med de sexuella övergreppen. Nu kan man inte fortsätta som förr, det kommer att bli en förändring. Det enda vi kan hoppas är att man gör om stadgarna, att man inte ska sitta för livet. Att det här blir en slags reningssprocess. Då kan det bli bra igen.