Gränsen mellan Italien och Frankrike förstärks

2:02 min

Den franske inrikesministern säger att bevakningen av gränsen mellan Italien och Frankrike ska förstärkas efter helgens demonstrationer från personer som är för respektive emot migration. Det är den första åtgärden efter att Frankrike röstat ja till en skärpning av asyl- och invandringslagen.

Under helgen har gränsen mellan Italien och Frankrike i region Hautes-Alpes varit föremål för demonstrationer. Först var det en grupp fransmän och italienare från högerextrema grupperingar som tog sig upp till de snötäckta alperna för att bygga ett symboliskt stängsel i plast för att markera att gränsen visst kan bevakas.

Därefter var det ett 100-tal personer, såväl migranter som de som hjälper migranter, som tillsammans tog sig över gränsen vid ett bergspass nära Briançon, där de hamnade i konfrontation med polisen.

Varje vecka tar sig många migranter över den omarkerade gränslinjen i Alperna, men den franske inrikesminister Gérard Collomb reagerade på helgens händelser med att beordra fler poliser till Alperna för att förstärka gränsen och försäkra att den respekteras, enligt en kommuniké.

Detta skedde efter en veckas hård debatt i den franska Nationalförsamlingen om den nya asyl- och invandringslagen. En av de mest omdebatterade punkterna var den som förlänger förvarstiden för migranter som ska utvisas till max 90 dagar och inte 135 dagar som det ursprungliga förslaget var.

Regeringen vill även att det ska vara tillåtet att minderåriga sätts i förvar, men motståndet i den frågan stark och Frankrike har flera gånger kritiserats i frågan. Nu blir den föremål för en särskild utredning, som ska vara klar innan årets slut.

Lagen röstades igenom med 228 röster för och 139 emot, högerpartiet Republikanerna och den samlade vänstern sade nej. En ledamot från Macrons parti Republiken på väg röstade emot och lämnade därefter partiet i protest.