Regeringen vill se över lagstiftningen för snöskoteråkning

1:28 min

Regeringen ska se över terrängkörningslagen, som innefattar körning med snöskoter och fyrhjuling. Lagstiftningen ska bland annat ses över för se hur man kan minska buller, störningar och skador på marken.

Lagstiftningen som reglerar terrängkörning i Sverige är 40 år gammal. Sedan regelverket infördes har användningen av terrängfordon ökat markant – från 30 000 fordon till över 300 000. Nu vill regeringen se över lagstiftningen.

– Det handlar främst om vi kan få fler att köra på leden istället för ute i skogen. Det handlar nödvändigtvis inte om ett förbud, det vill vi vara tydliga med, säger Jakob Lundgren pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog (MP).

Skoterorganisationen Snofed tycker det är bra att den gamla lagstiftningen ses över. Men man är kritisk till eventuella förbud.

– Vi förespråkar frihet under ansvar. Det är bra att se hur man kan få fler in på lederna, finansieringen och övervakningen av ledsystemen behöver ses över. Men vi tycker det är onödigt med ett förbud för friåkning. De flesta av dagens skotrar är gjorda för att köra i lössnö och de ska man kunna göra om man är ansvarsfull, säger Mikael Johansson, generaldirektör för Snofed.