Ordningsvakter: Kommuner kritiseras

2:15 min

Samtliga riksdagspartier är mycket kritiska till utvecklingen att många kommuner anställer ordningsvakter för att bevaka centrum och stadskärnor.

Som Ekot tidigare berättat under morgonen har antalet kommuner som anställer ordningsvakter enligt polisen ökat, och dessa områden blir dessutom allt större.

– Ordningsvakter kan komplettera polisen, men de kan aldrig ersätta polisen. Så den slutsatsen jag drar är att vi måste utöka polisen och öka polisnärvaron totalt sett i landet, säger justitieminister Morgan Johansson.

I dag har 54 kommuner i Sverige ordningsvakter som patrullerar på en eller flera offentliga platser. I nästan hälften av fallen bevakas hela stadskärnan. Det här visar en genomgång som Ekot har gjort, där man gått igenom antalet geografiska områden där polisen beslutat att ge särskilt tillstånd för att låta ordningsvakter arbeta.

Enligt polisen har det blivit allt vanligare att kommuner i dag anlitar ordningsvakter för att patrullera hela stadskärnor. När Ekot ringer runt till riksdagspartierna för att fråga hur dem ser på den här utvecklingen, svarar samtliga att det är polisens uppgift att arbeta i yttre tjänst och att det måste satsas mer pengar på att få fler poliser i arbete.

– Staten måste ta sitt ansvar nu med att göra en riktad lönesatsning till svensk polis för att göra att fler vill stanna kvar i yrket men också få rekordmånga att vilja bli polis, säger, Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

Allianspartierna vill locka fler poliser i tjänst genom att höja polislönerna och förbättra arbetsvillkoren. Moderaterna vill dessutom reformera polisutbildningen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsar på att öka antalet utbildningsplatser på polishögskolan.

Av alla riksdagspartier så är det bara Liberalerna som vill att staten ska ge pengar till kommunerna för att kunna anställa ordningsvakter, tills dess att fler poliser kommit på plats.

Sverigedemokraterna vill även utbilda fler poliser men tycker att det är bra att kommunerna hittat en lösning för tillfället.

– Vi ser givetvis positivt i att kommunerna vill delta i trygghetsarbetet när regeringens ansvar har brustit, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson Sverigedemokraterna.