Dödläge för italiensk politik – landet lyckas inte bilda regering

1:56 min

Det har gått 51 dagar sedan valet i Italien och fortfarande har landet inte lyckats bilda en ny regering. Presidenten Sergio Mattarella har nu gett i uppdrag till underhusets talman Roberto Fico att undersöka om det största partiet Femstjärnerörelsen kan bilda regering tillsammans med vänsterliberala Demokratiska partiet.

– För mig är det angeläget att diskutera ämnen i landets intresse och mitt arbete börjar omgående, sa Roberto Fico till väntande journalister efter mötet med president Mattarella, i detta som kan vara det sista försöket att bryta dödläget i regeringsförhandlingarna i Italien.

Att vänsterliberala Demokratiska partiet, som var en av valets stora förlorare, ändå kan hamna i regeringen, beror på att alla försök att få ihop det största partiet, Femstjärnerörelsen, med högeralliansens tre partier i en bred koalition, hittills har misslyckats.

En koalition måste till men Demokratiska partiet har hela tiden sagt att man vill gå i opposition och det gör att flera bedömare anser att Roberto Ficos uppdrag är dömt att misslyckas.

Dödläget i Italien har uppstått eftersom de två största partierna vägrar att rucka på sina principer. Antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen vill gärna samarbeta med La Lega, men vägrar sitta i en regering tillsammans med Berlusconis parti Forza Italia, men främlingsfientliga La Lega vägrar att bryta med Berlusconis parti i högeralliansen.

Men att regeringsfrågan nu går till Demokratiska partiet gör La Legas partiledare Matteo Salvini rasande. Samtidigt har han efter helgens regionalval i den lilla regionen Molise, där högeralliansen vann, stärkts i sin övertygelse om att hålla ihop högeralliansen.

Roberto Ficos uppdrag går ut på torsdag, Italien väntar med spänning på vad som händer sen. President Mattarella vill helst undvika nyval.