Attentatet på Drottninggatan

Ebbas mamma: Går inte att beskriva smärtan

3:00 min

I rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov förhördes på tisdagen föräldrarna till dådets yngsta offer, 11-åriga Ebba.

Det var känslosamt när Ebbas mamma Jeanette Åkerlund hördes i rätten på måndagen.

– Jag har blivit fråntaget det liv jag hade. Det är en chock att inse att jag aldrig mer kommer kunna se Ebba utvecklas, ta studenten, bli kär, gifta sig och få barn. Det går inte att beskriva den smärtan, säger Jeanette Åkerlund.

En av de fem personer som dödades i terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april i fjol var 11-åriga Ebba. Inför rätten beskrev Ebbas mamma och pappa Ebba som en klok, kreativ och social person.

– Hon var en helt fantastiskt dotter. Ebba var en exceptionell människa, extremt positiv, alltid glad, kreativ och duktig i skolan. Det är svårt att se hur man kunnat ha en ljusare framtid än den Ebba hade framför sig, berättade Ebbas pappa under förhöret.

Det faktum att Ebba dödades i ett terrorattentat har inneburit en särskild ansträngning för föräldrarna som ständigt påminns om händelsen.

Ebbas mamma Jeanette Åkerlund berättade också för rätten att hon pratade med sin dotter i telefon kort innan hon dödades av lastbilen.

– Det var ju en så plötslig död, från att ha pratat med henne så fanns hon inte strax efteråt. Det är en chock, jag hade en fullt frisk och otroligt söt liten tjej som jag inte förväntade mig skulle försvinna.