Allt mer digitalisering inom begravningsbranschen

5:22 min

Det är lätt att tro att begravningsbranschen är traditionsbunden och strikt men det händer faktiskt en hel del inom branschen just nu. Nyligen var det en mässa för begravningsbyråerna och vår reporter Bengt Höglind besökte mässan.

– Branschen har stått still i många år och sedan kom plötsligt digitaliseringen. Minnesrum till exempel, det kan vara Facebook eller minnessidor. Sedan så har ju också hela vårt samhälle också förändrats med traditioner och seder. Vi tar ju influenser ifrån andra länder, vi tar influenser och trender i vad som händer i vår omvärld, säger Charlotta Lindgren-Östlund, som är konsulent på Sveriges begravningsbyråers förbund.

I en av montrarna på mässan så finns det olika minnesobjekt baserat på DNA.

 - DNA:et är en topsning som man skickar till frystorkning som är en process. Och då kan man antingen lägga det i ett glasägg, en DNA:spiral eller i ett smycke. Jag tror att det här är istället för att till exempel klippa en hårlock av en när och kär som man kanske förvarade i en medaljong. Det är en utveckling som har skett, Charlotta Lindgren-Östlund, som är konsulent på Sveriges begravningsbyråers förbundet.