Aluminiumfabrik i Sundsvall hotas av nedläggning – efter sanktioner mot Ryssland

2:24 min

Ryssägda aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall har drabbats hårt av de amerikanska sanktionerna och hotas nu av nedläggning. Bland annat får bolaget inte längre köpa el på elbörsen. Istället tvingas nätägaren Eon leverera el. Men de utreder nu om de kan fortsätta.

– Det är en jätteknepig sits, vi behöver följa svensk lagstiftning och vill förstås också respektera sanktionerna. Hur vi gör detta på bästa möjliga sätt utreder vi just nu, säger Eons kommunikationschef Ann-Nina Finne.
 
Framställningen av aluminium kräver enorma mängder el. Kubal i Sundsvall är en stor arbetsgivare på orten med närmare 500 anställda.  Kubal är också landets enda aluminiumfabrik och dessutom en av Sveriges absolut största elkonsumenter. Fabriken drar lika mycket el som 400 000 hushåll. Och trots att man inte kan sälja eller leverera aluminiumet som vanligt fortsätter man att producera, eftersom ett okontrollerat stopp skulle förstöra smältugnarna.

Men efter att elbörsen Nord Pool kastade ut Kubal i förra veckan, som en följd av de amerikanska sanktionerna, får bolaget inte längre köpa någon el där. Istället tvingas nätägaren Eon sköta elleveranserna och måste så göra under minst 14 dagar, enligt den svenska ellagen. 

– Enligt svensk lag måste vi leverera till en kund som betalar, förklarar Ann-Nina Finne på Eon.

Men hon säger samtidigt att situationen är unik och vad som gäller i just det här fallet är oklart.

– Idag är det inte tydligt i anvisningsavtalen vad som gäller vid internationella sanktioner, säger hon.

Skulle Kubal få problem med elförsörjningen skulle det vara förödande.

– Ett aluminiumsmältverk är en väldigt energiintensiv industri, får de inte el upphör produktionen i samma ögonblick, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

Han tonar också ner förhoppningarna som tändes igår efter att USA flaggat för att sanktionerna mot Kubal och ryska ägaren Rusal kan lyftas om oligarken Oleg Deripaska släpper kontrollen över bolaget. 

– Har man följt Putins utrikespolitik så vet man att saker tenderar att ta en oväntad vändning, han vill ogärna lägga sig platt för USA:s förslag och bedriva kohandel på det här viset med sanktioner mot sitt eget land. Så jag tror att Putin kommer att vara mer styvnackad än man kanske tror, säger Martin Jansson. 
 
Vad innebär det för Kubal om det här drar ut på tiden?

– Nu är det intensiva spekulationer om att Rusals kassa bara räcker för några dagars upprätthållande av produktionen, därefter skulle det bli tvärstopp i princip alla Rusals anläggningar.
 
– Vi håller just på att försöka lösa hela den här situationen så vi väntar gärna med intervjuer tills vi vet vart det barkar åt, just nu lägger vi alla energi på att lösa problemen, säger Kubals presskontakt Oscar Johansson.