Karolin Ohlsson – toppidrottare och silversmed

11 min

Möt EM- och VM-hoppet i orientering, som lever ett parallellt liv som silversmed. Radiosporten besökte henne i ateljén.

Högt uppe på Söders höjder i Stockholm njuter Karolin Ohlsson i sin smedja och ateljé. Här lever hon halva sitt liv, med sin 90-årige farfar som bästa inspiratör. 

Resten av livet tillbringar hon som stjärna i orientering. I april vann hon vårens största tävling i Sverige, Swedish League. Och nu i helgen blir hon att räkna med på slutsträckan i Tiomila, för sin klubb Järla IF från Nacka.

Några dagar senare, i mitten av maj, är hon jämte Tove Alexandersson Sveriges främsta medaljhopp i EM i orientering i Schweiz, där hon ska springa sprint och långdistans.

Förutom i den vardagsträningen pågår mycket av laddningen i ateljén, där hon smider silver och gör guldinfattningar.

– Mycket av mina grejer är väldigt inspirerade av naturen. Vi är ju ute på många resor med landslaget, och jag ser träd och växter och kryp. Det blir till smycken, ringar och broscher, säger 26-åriga Karolin Ohlsson.

Vi träffar henne i silversmidesateljén i Stockholm, precis intill Mosebacke torg på bergiga Södermalm.

Hör också om det stora lyft hon känner att hon fått sedan i höstas, tack vare helt nya former av träning som Thierry Gueorgiou introducerat. Fransmannen, som är världens bäste herrorienterare genom tiderna, avslutade sin egen karriär ifjol och är numera en av Sveriges landslagstränare.