P1-MORGON ONSDAG 25:E APRIL

Debatt om regeringens lagförslag om ensamkommande

12 min
  • I går kom beskedet att flera ensamkommande kan få en ny chans att stanna i Sverige.
  • Centerpartiet meddelade att de säger ja till regeringens förslag att ensamkommande som nekats asyl ska kunna ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet.
  • Hör debatt mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson för migrationsfrågor.

– Det är absurt att vi ger de här 9000 männen från Afghanistan ännu en chans att stanna i Sverige trots att de saknar skyddsskäl på en kostnad på 3 miljarder när vi har andra hål i välfärden att fylla. Det blir en urholkning av asylsystemet, säger Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna.

Centerpartiet säger ja till regeringens förslag om att låta ensamkommande få stanna i Sverige och studera. 

– Vi har ju redan investerat mycket pengar i det här personerna som lärt sig svenska och det vi gör ni är ju en investering i de här ungdomarna för att de ska bli en del av arbetskraften och hela förslaget bygger på att man får ett jobb därmed börjar betala tillbaka till samhället, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson hos Centerpartiet. 

– Vill man täppa till hålen i välfärden är det enormt viktigt att anställa människor och få dem att stanna i exempelvis äldreomsorgen. Vi får ju 9000 människor som vill arbeta, fortsätter hon.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är kritisk. 65 miljoner människor är på flykt och de är inte personer som bäst behöver Sveriges hjälp, menar han.

– Jag har inte sett att det här är människor som ska jobba i äldreomsorgen. Det är det mest bisarra jag hört. Det handlar ju om att Centerpartiet i grunden är för en mer eller mindre en fri invandring i Sverige. Det finns ingen anledning att skattebetalarna ska betala för de här människorna. De behöver åka tillbaka till länderna de kommer ifrån, så vi kan gå vidare och jobba med integrationen i Sverige, säger Jimmie Åkesson.