RECENSION – FILM

"Händelser i Ydre": Underbar vardagsmagi och kommunalhumor

3:21 min

”Händelser i Ydre” är en dokumentär dramakomedi som handlar om Ydre kommun i Östergötland, en plats man gör allt för att få befolkningen att växa.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Händelser i Ydre
Regi: Per Bifrost, Malla Grappengiesser och Alexander Rynéus
Manus: Per Bifrost, Malla Grappengiesser och Alexander Rynéus
Medverkande: Sven-Inge Karlsson, Bengt Rääf, Lottie och Alex Rääf Avasoo m.fl.
Genre: Dokumentär dramakomedi
Betyg: 4 av 5

När kommunstyrelsens ordförande i Ydre, Sven-Inge Karlsson, gör hembesök hos nyblivna föräldrar med ett fint inslaget paket är siktet inställt på kommunal expansion. Ett nyfött barn kan också innebära att det kommer syskon. I kommunen bor när filmen börjar 3648 personer, trots alla nytillskott.

”Händelser i Ydre” är den tredje filmen i vår som handlar om livet på landet och i mindre samhällen. I Filip och Fredriks ”Tårtgeneralen” var det Mikael Persbrandts Hasse P som kämpade för att sätta Köping på kartan med hjälp av världens längsta smörgåstårta. I Gabriella Pichlers ”Amatörer” var staden Lafors fiktiv, men kommunens kamp för att marknadsföra orten, lika central som i de andra filmerna. Av dessa tre filmer är den jag gillar allra mest ”Händelser i Ydre”.

Den har en lågmäld humor som inte är artificiell och den har med dokumentärens tysta, stillsamma verktyg fångat den verkliga komik som finns på platsen. I en scen sitter ett par som hittat tillbaka till varandra efter en svacka tillsammans, stirrar rakt fram och talar om kärlek. Först efter en lång stund ser man att de sitter och spelar fotbollsspelet Fifa. Det är så enkelt gjort men ändå så effektfullt.

De tablåliknande, närmast avfotograferade scenerna påminner om en annan gigant i dokumentärgenren, österrikaren Ulrich Seidl som okommenterat låter kufiska vardagssituationer förvandlas till existentiella kommentarer. Och självklart finns de nyanlända med på ett hörn, inkvarterade i det ständigt konkursdrabbade Värdshuset. Inte så populärt bland alla i kommunen förstår man, men flyktingarna bättrar både på befolkningsstatistiken och drar in miljonbelopp.

Den här kommunala vardagen har sedan regissörerna korsklippt med bilder av den djupa skogen och de omgivande bergen och den mytologiska berättelse om tre jättar som är knuten till orten. Och lyckats åstadkomma just det vackra skimmer man kan hitta i allas våra vardagsliv om man bara står tyst nog på sitt pass och väntar.