Misstänkt spioneri skrämmer tibetaner i Sverige

1:54 min

8 maj börjar rättegången mot den man som misstänks för att ha spionerat på tibetaner i Sverige, och lämnat information om dem vidare till den kinesiska staten.

Det bor 140 tibetaner i Sverige och den aktuella spionhistorien har gjort att många av dem nu är rädda.

– Nu misstänker alla varandra och vi är rädda att säga vad vi tycker, säger en man som Ekot pratat med och som vill vara anonym.
 
– Alla känner varandra, säger mannen, och alla brukade umgås. Men nu är vi rädda, säger mannen.

Han vågar inte gå på några möten med den tibetanska föreningen längre, eller på demonstrationer.
 
– Många säger att det är bäst just nu att bara vara tyst.

Det är framför allt de tibetaner i Sverige som har släktingar kvar i Tibet som nu är rädda. Ingen av dem som Ekot haft kontakt med vågar prata öppet.

Mannen som nu misstänks för flyktingspionage ska, enligt åtalet, ha lämnat personlig information om tibetaner i Sverige, om var dom bor, vilka dom umgås med och vilka demonstrationer dom deltar i, till en tjänsteman vid Kinas ambassad i Warszawa i Polen.

Det här har lett till att den kinesiska säkerhetstjänsten sökt upp släktingar i Tibet och utsatt dem för påtryckningar. Det säger Jamyang Choedon, ordförande i Tibetan Community in Sweden:
 
– För att kunna kontrollera dessa människor i Sverige, genom deras familjer och släktingar som bor kvar i Tibet. Då har de en indirekt kontroll, även om vi lever i ett demokratiskt land.
  
Åtalet i Sverige om det misstänka flyktingspionaget påverkar tibetaner i hela världen, menar Lobsang Sangay, Tibets ledare i exil.

– Om Kina bryr sig om att spionera på dom 140 tibetaner som bor i Sverige, då kan vi räkna med att de övervakar tibetaner i andra länder också, där det bor många fler tibetaner. 
 
Den misstänkte mannen förnekar brott. "Han har varken samlat in eller lämnat uppgifter om sina landsmän till kinesisk underrättelsetjänst", hälsar hans advokat.