Diagnosen stänger dörrar

Chef på Arbetsförmedlingen: "NP-diagnoser borde ses som en fördel"

8:26 min

– Istället för funktionshinder borde man se diagnoser som en funktionstillgång i vissa yrken. Det säger Olle Öberg som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i västra Värmland.

För över tio år sen startade han företaget Left is Right i Kristinehamn, där det var ett krav att ha diagnosen Aspergers syndrom för att bli anställd. Företaget gick bra i några år, men efter en konkurs och rekonstruktion 2009 såldes det till ett bolag i Stockholm där man jobbar vidare efter samma affärsidé.

Olle Öberg har följt P4 Värmlands granskning om hur neuropsykiatriska funktionshinder sätter stopp för ungdomars yrkesliv, till exempel i Försvaret och Polisen.

- Jag blir väldigt förvånad. Jag trodde att man kommit lite längre, men det har ju inte hänt nånting, säger han.

Beslutet att starta Left is right bottnade i att Olle Öberg själv har en dotter med Aspergers syndrom. Som chef på Arbetsförmedlingen försöker han fortfarande motverka fördomarna om NP-diagnoser:

- Vi har en otroligt arbetskraftsbrist idag. Och vissa funktionsvariationer kan ju vara bra i vissa yrken, inte tvärtom. Men man ser alltid hindren, man ser inte möjligheterna.

Men ska man berätta att man har en neuropsykiatrisk diagnos när man söker jobb?

- Jag vill ju det, men jag har full förståelse för att man inte gör det för att man vill ha ett jobb, och vill in på arbetsmarknaden.

Tror du många döljer att de har diagnoser för att få jobb?

- Ja, det tror jag.