Så intelligenta är fotbollsspelare

6:16 min
  • Fotboll skulle kunna heta hjärnboll, det hävdar hjärnforskarna Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic som tillsammans med journalisten Tomas Lerner skrivit boken "Hjärnboll".
  • Det är hjärnans funktion som avgör vem som bli bäst eller inte på fotboll. En del spelare är helt enkelt bättre på att ta in information, processa den och sedan agera, menar forskarna.

Boken tar sin utgångspunkt i det klassiska, målet i VM 1986 som dåtidens bäste, argentinaren Diego Armando Maradona, gjorde helt på egen hand med start från ungefär halva plan.

Ni hävdar i boken att det är något som heter hjärnans exekutiva funktioner som avgör hur bra en spelare kan bli. Vad är det?

– Det är reglerna som styr ”vad ska jag göra nu?” i en särskild situation. Du tar in information, processar den och så ska du utvärdera om det här blir bra. Så länge situationen är bekväm för dig, du känner till allting och inget är okänt, så rullar det på.

– Det som är unikt för fotboll är att det hela tiden byter rytm, byter händelser. Det är väldigt svårt att förutsäga vad som ska hända nu. Så din förmåga att anpassa dig är det som avgör huruvida du kommer att lyckas eller inte, det som styrs av de exekutiva funktionerna.

Ju högre nivå du har på det här exekutiva funktionerna, desto bättre chans har du att bli en riktigt bra fotbollsspelare?

– Absolut. Fotbollsspelare som har väldigt bra exekutiva funktioner, femton av 100 har en förmåga att vara på allsvensk nivå och två av 100 kan göra det riktigt bra. Och ska du bli riktigt bra måste du ha en kognitiv spetskompetent.

Hör en längre intervju nedan.