Analys: "Den sämsta Akademien sedan 1786"

4:48 min

Årets utdelning av Nobelpriset i litteratur kan ställas in. Mattias Berg kommenterar i Kulturnytt.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Turerna kring Svenska Akademien fortsätter. Enligt uppgifter till Kulturnytt finns personer inom Nobelkommittén, som huvudsakligen arbetar med att utse nobelpristagaren, och Svenska Akademien, som anser att priset varken kan eller bör delas ut i år.

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare, har inte velat ge någon kommentar till Kulturnytt. Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin bekräftade igår för SVT att det pågår en diskussion om huruvida litteraturpriset ska delas ut eller inte.

En källa inom Nobelkommittén säger till Kulturnytt att Akademien måste dra sig tillbaka för att försöka återvinna förtroende och reparera skadorna.

Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar den senaste utvecklingen:

 – Det här skulle enligt våra uppgifter vara att man inom Akademien inte anser sig själva värdiga att dela ut priset. Har man väl deklarerat något sådant genom att faktiskt ställa in prisarbetet, har jag svårt att se att det skulle hjälpa Akademien i någon högre grad. Snarare tvärtom, säger Mattias Berg.

 – Det har varit ett skred. Det började med några ledamöter som avstod från arbetet och sedan har det bara pågått. Hela den här floden har gått i Nobelprisets riktning. Nobelpriset är det stora, det många förknippar med Akademien. Det är världens finaste litterära pris, kanske till och med världens kulturella utmärkelse. Och nu är vi framme vid Nobelpriset. Det är Akademiens yttersta mening idag, är att dela ut Nobelpriset i litteratur.

Akademien är vanligtvis en sluten grupp, men de senaste veckorna har olika ledamöter uttalat sig i olika medier. Ofta med diametralt motsatta uppfattningar och idéer, även då i den här frågan om Nobelpriset. Kan man tolka den här nya öppenhjärtigheten på något sätt?

– Horace Engdahl har sagt att Sara Danius skulle vara den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786, och jag skulle på många sätt kunna säga att det här är den sämsta Akademien sedan 1786, säger Mattias Berg.

– Till exempel i frågan om hur man arbetat med medierna. Man har talat mycket om drev, samtidigt spelar de helt enligt medielogiken men helt utan medieträning. Man går ut väldigt spritt och med den ena uppgiften efter den andra, och här får vi och försöka tolka vad som faktiskt är på gång.

Ikväll sammanträder Svenska Akademien. Om Akademien inte lämnar några nya uppgifter kan det vara så att de beslutar sig för att dela ut Nobelpriset, menar Mattias Berg.

– Det kan vara en logisk följd om de helt enkelt beslutar sig för att ändå dela ut priset.