EU vill se nätverk mot falska nyheter

1:07 min

EU-kommissionen vill se ett oberoende nätverk av faktagranskare på nätet för att motverka spridandet av falska nyheter och desinformation.

EU-kommissionen kräver av bolag som Facebook och Google att komma med egna åtgärder som minskar spridningen av nyheter som grundar sig på fakta som inte stämmer, så kallade falska nyheter.

Google och Facebook har fått en tidsfrist på ett halvår, efter det väntar lagstiftning om ingen förbättring sker. Enligt EU-kommissionären Julian King är just spridningen av falska nyheter ett problem.

Först och främst så handlar det om frivilliga åtgärder som Facebook och Google ska kunna införa själva. EU-kommissionen är ändå tydlig med att det klart måste framgå var till exempel politisk annonsering kommer ifrån.

Dessutom måste till exempel Facebook själv stänga ner användarkonton, som används för att sprida just falska nyheter till följare och läsare. Annars väntar lagstiftning.

Enligt Julian King handlar det om att inte undergräva de demokratiska värderingarna. Det kommande året är det en rad val i Europa. Det största valet, nämligen till Europaparlamentet sker om ungefär ett år. I början av september sker till exempel valen till de svenska kommunerna, landstingen eller regionerna och till riksdagen.

Redan har åtskilliga varningar kommit för att nyheter som inte har korrekta fakta och som sprids via sociala medier, väntas bli ett mycket stort problem i valkampanjerna, både för politiska partier och mediebolag, och inte minst för väljare att behöva ta ställning till, om det som sprids har någon förankring i verkligheten, om det stämmer.

Med dessa åtgärder hoppas EU-kommissionen att man åtminstone ska bringa någon slags ordning i den flora av nyheter och information som nu cirkulerar fritt omkring.