Borås/Litteraturveckan i P1

Kolovos får Sveriges Radios Novellpris

2:52 min

Han är dramatiker, regissör och manusförfattare och är uppvuxen på Norrby i Borås. Nicolas Kolovos får Sveriges Radios Novellpris 2018 för radionovellen "Underverket".

Var det så här det skulle gå till att få barn? I "Underverket" möter vi en man som just nu är långt ifrån sina drömmar och föreställningar om just detta.

Med humor, hjärta och hjärna skriver Nicolas Kolovos om barnlöshetens helvete.

– För ett par månader sedan satt jag på första våningen här på stadsbiblioteket och skrev novellen och nu blir jag hyllad för den här - det är helt otroligt, säger Nicolas Kolovos.

HÄR kan du höra Kolovos novell "Underverket".

Nicolas Kolovos är dramatiker, regissör och manusförfattare som gjort tv, teater, film och radiodrama. Han har bland annat skrivit pjäserna ”Bananhuset” och ”Himmel över Göteborg”.
2016 fick han Greklands största filmpris, Iris, för sin kortfilm ”Fikon”.

Vinnaren tillkännagavs ikväll på stadsbiblioteket i Göteborg som en del av Litteraturveckan i P1. 
Andra priser som delades ut var Sveriges Radios Romanpris som går till Aleksander Motturi för romanen ”Broder”, och Lyrikpriset som går till Gunnar D Hansson för diktsamlingen ”Tapeshavet”. 


Sveriges Radios Novellpris instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. 

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner, och röstningen pågick mellan 10 och 22 april. Prissumman är på 30 000 kronor.

Förra årets vinnare blev Lina Ekdahl. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios novellpris.