Ansträngt flyktingläge i Grekland

2:42 min

Antalet flyktingar och migranter ökar i Grekland igen. Bara i år har nära 10 000 anlänt – många av dem barnfamiljer från Syrien och Irak. På öar som Lesbos beskrivs läget som allvarligt.

– Förutom att lägren är överfulla har vi också problem med hygienen. Barnfamiljer bor i vissa fall i små tält, säger Boris Cheshirkov vid FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland. 
 
– Många av de som kommer är sårbara. Vi ser gravida kvinnor och människor i rullstol.
 
Även om situationen inte kan jämföras med hur den var för tre år sedan, då tiotusentals kunde anlända under en vecka, är ökningen markant sedan förra året.

Den tydligaste trenden är att fler nu tar landvägen mellan Turkiet och Grekland, via floden Evros i norr, och att människor bor nu på gatan i bland annat Thessaloniki, säger Boris Cheshirkov. Var fjärde flykting eller migrant är barn och många kommer direkt via Turkiet från krigets Syrien.

Sedan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft vintern för två år sedan blir de som nu anländer kvar i Grekland och få har skickats tillbaka till Turkiet, som det var tänkt.

UNHCR räknar med att uppemot 55 000 människor nu är fast i Grekland. Nyligen beslutade landets högsta förvaltningsdomstol att häva den regel som hindrar nyanlända till de grekiska öarna från att resa vidare till fastlandet.

Det har ökat oron i Grekland för att fler ska försöka göra den farliga resan över Egeiska havet. Men än så länge har grekiska myndigheter inte börjat leva upp till domstolsbeslutet.

Många har nu varit på de grekiska öarna under lång tid och den psykiska ohälsan ökar. 

– De som tidigare var starka människor när de kom är svaga och sjuka nu, säger Aziv Azizi från Afghanistan, som har bott i det överfulla Morialägret på Lesbos i snart två år. 

Jag vill bara att vi ska bli behandlade som människor, inte som djur, säger Aziv Azizi.

Förra helgen skadades flera personer när en grupp protesterande flyktingar och migranter attackerades av högerextremister i Mytilene, huvudorten på ön Lesbos.