Få utländska läkare får svensk legitimation

1:11 min

Det tar flera år att få en svensk läkarlegitimation för de läkare som kommit till Sverige från till exempel Syrien och Irak. Det visar siffror som Socialstyrelsen tagit fram åt Ekot.

– Jag sitter bara på rummet och pluggar hela tiden. Om jag inte blir godkänd blir jag spärrad och går inte vidare på den här vägen för att få legitimation som läkare, säger Ammar Aziz.
 
Han har gått läkarutbildning i Irak. Socialstyrelsen har granskat hans utbildning och anser att den är jämförbar med en svensk.

I och med det har han fått gå vidare i processen mot läkarlegitimation som innebär flera prov samt provtjänstgöring.

Under de senaste fyra åren har över 2 700 läkare som utbildat sig utanför EU fått sin utbildning granskad och godkänd av Socialstyrelsen. Ungefär 350 av dem har fått svensk läkarlegitimation.

Tittar man på dem som påbörjade processen under 2014 och 2015 ser man att knappt var tredje i dag har svensk läkarlegitimation.

Hans Karlsson på Sveriges Kommuner och landsting tycker att det tar för lång tid.

– Nej, jag tycker väl som alla andra att den siffran borde vara mycket högre. Det måste vara vår gemensamma målsättning,säger Hans Karlsson på SKL.

2016 ändrade Socialstyrelsen systemet och nu måste alla utomeuropeiska läkare genomgå ett nytt kunskapsprov där man under en dag testas på hela den svenska läkarutbildningen. Provet är mer omfattande än det tidigare.

Ammar Aziz från Irak har skrivit provet två gånger, men inte klarat det.

– Och det är jättesvårt att man ska läsa det jag själv läste när man var 18, 19, 20 år. Jag är 37 år nu, säger Ammar Aziz.

Hittills har bara var tredje person som skrivit det nya kunskapsprovet klarat det. Socialstyrelsen införde det nya kunskapsprovet för att effektivisera systemet.

Men eftersom det fortfarande gått kort tid sedan det infördes är det för tidigt att utvärdera menar Erik Magnuson, som är ansvarig för provet på Socialstyrelsen.

– Min förhoppning är att när det här systemet har satt sig så är det här systemet mer effektivt och får igenom fler personer än det tidigare systemet, säger Erik Magnuson.