Asserholt: ”Mentalt var jag helt ihopslagen”

15 min

Det var förbundskapten Leif Boorks tjat om hennes vikt som fick Damkronornas tidigare lagkapten Jenni Asserholt att avsluta sin landslagskarriär.

– Han var på mig ganska hårt om att det här behöver du fixa till, säger Asserholt till Radiosporten.

Ett par dagar före Sveriges OS-premiär i Pyeongchang blev Damkronornas tidigare lagkapten Jenni Asserholt mamma. Men hon hade förmodligen inte spelat den där OS-premiären ändå. Ett och ett halvt år tidigare hade hon gett upp drömmen om ett fjärde raka OS.

Anledningen var förbundskapten Leif Boorks tjat om hennes vikt. 

– Det blev en siffra på en våg. Det var det där det handlade om. Han var på mig ganska hårt om att det här behöver du fixa till. Där nånstans började jag tappa lusten att försöka komma tillbaka till landslaget, säger Asserholt och fortsätter:

– Jag kan ta allt kring det spelmässiga på isen. Men att höra det gång efter gång varje månad i tre år, under så lång tid, så kände jag att där fick det vara stopp för min del, säger Asserholt.

Konflikten mellan landslagsledningen och spelarna i landslaget är känd. Det uppmärksammade brevet som skrevs efter världsmästerskapet 2016 med kritik mot förbundskaptenen och hans sätt att leda laget.

Men konflikten mellan Leif Boork och Jenni Asserholt handlar om något annat, det berättar hon nu för Radiosporten.

– När han (Boork) kom in som mentor 2014 var han ganska tydlig med hur han såg på mig som spelare och hur han tyckte jag kunde bli bättre. Då var det vissa saker som rörde min kropp och hur jag ser ut, säger Asserholt.

Asserholt menar att de var överens om att inte prata om det mer efter 2016. Men sen tog Boork upp det igen på ett läger.

– Då kände jag att det satte så pass stora spår mentalt. Det var ganska tufft. Jag kämpade med det där under många år. Det var sorgligt. Men han såg väl på situationen på ett annorlunda sätt.

Vad mer exakt var det han sa?

– Ett exempel var att du behöver inte ha smör på mackan. 

Läs mer: Här svarar Leif Boork på kritiken

Jenni Asserholt skrev ett personligt brev till förbundet efter det som hände. 

– Det var en tuff tid. Jag tränade mer än någonsin. Men sen blev det nästan ångest vid varje måltid. Så fysiskt såg jag nog bättre ut i form än vad jag någonsin varit, men mentalt så var jag ju helt ihopslagen nästan, säger Asserholt.

Hon säger att hon fick mycket stöd av sin klubb HV71. Laget tog sig till SM-final. Men framgångssäsongen var tuff på flera sätt för lagkapten Asserholt.

– Jag fajtades med den här konflikten och sen försökte jag och min sambo att bli gravida under den perioden. Jag fick ett missfall där mitt under säsongen, det slog tillbaka ganska hårt, säger Asserholt.

Efter över ett decennium med spel i klubblag och landslag och därtill studier och jobb är hon numer bara mamma. Zoe är 11 veckor gammal och Asserholts heltidssysselsättning.

Lyssna mer på intervjun ovan där Asserholt pratar om:

  • Dokumentärfilmen Underdogs – damkronorna, brevet och Boork
  • Besvikelsen mot att flera spelare i landslaget sen backade ur
  • Hur hon ser på nya förbundskaptenen Ylva Martinsen