Efter sexanklagelserna – musikprofil lämnar

2:09 min

Den musikprofil som anklagats för sexuella trakasserier lämnar sitt uppdrag som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, uppger akademien i ett pressmeddelande.

Anklagelserna mot mannen – som är en svensk världskänd artist – framkom i P2-dokumentären "Don Juan på musikhögskolan". I dokumentären framförde flera kvinnor allvarliga anklagelser mot mannen, för att ha trakasserat dem sexuellt under flera år. Mannen är en profil inom den svenska klassiska musiken och ett känt internationellt namn. Han har undervisat vid Musikhögskolan i Stockholm och även vid andra betydelsefulla skolor i världen.

Den anklagade mannen, som är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, meddelade på fredagen att han efter anklagelser – som handlar om sexuella trakasserier vid musikhögskolorna i Stockholm och Oslo – lämnar sitt uppdrag som ledamot. Men han tillbakavisar anklagelserna, enligt akademien.

Susanne Rydén som är ordförande i Kungliga Musikaliska Akademien välkomnar beslutet.

– Jag är glad över det här beskedet och det är allas vår förhoppning att vi ska kunna få fokusera på de frågor som är centrala i vår akademis arbete, säger Susanne Rydén till Ekot.

Styrelsen för Kungliga Musikaliska Akademien arbetar nu med att revidera sina stadgar och ta fram etiska riktlinjer för att motverka sexuella trakasserier och tystnadskultur och för att främja jämställdheten.

 – Våra stadgar har kontinuerligt reviderats men det har aldrig funnits någon form av etiska riktlinjer i dem och det har vi funnit, tillsammans med många andra institutioner i vårt samhälle, är en absolut nödvändighet, säger Susanne Rydén.